Keti Koti, een belangrijke viering van de afschaffing van de slavernij, draagt een diepe betekenis, niet alleen voor de Afro-Surinaamse gemeenschap, maar voor alle Nederlanders. Het markeert de vrijheid, diversiteit en culturele rijkdom die vandaag de dag in Deurne en heel Nederland worden gevierd.
Reflecteren op het verleden: De Emancipatiewet
Keti Koti vindt plaats op 1 juli, de dag waarop in 1863 de Emancipatiewet van kracht werd, waarmee Nederland de slavernij officieel afschafte in Suriname en de Nederlandse Antillen. Deze wet was een cruciale stap, hoewel het nog een decennium duurde voordat de voormalige slaven volledige vrijheid kregen.
In het licht van Keti Koti en de Emancipatiewet is het cruciaal om de rol die Nederland heeft gespeeld in de slavernij te erkennen. Deze erkenning is een noodzakelijke stap in het bevorderen van historische bewustwording en educatie.
Toewerken naar inclusiviteit
In Deurne streven we naar een samenleving waar iedereen meetelt, ongeacht hun achtergrond of herkomst. Hierin speelt PGP Deurne, een rol door te werken aan beleid dat gelijkheid en respect voor iedereen benadrukt.
De kracht van gemeenschap
Keti Koti is meer dan een herinnering aan het verleden; het is een viering van gemeenschap, culturele identiteit, en veerkracht. Het is een kans om de waarde en invloed van de Afro-Surinaamse gemeenschap op de Nederlandse samenleving te waarderen.
Binnen PGP Deurne geloven we in de kracht van gemeenschap en de positieve impact die dit kan hebben op het welzijn van ons allen. Het vieren van diversiteit en het respecteren van ieders unieke bijdragen aan onze samenleving zijn fundamentele stappen om deze visie te realiseren.