Betaalbaar wonen in Deurne: Een terugblik op de werksessie en een blik op de toekomst

Afgelopen woensdag 4 september kwamen we bijeen in het Huis voor de Samenleving voor een belangrijk gesprek over betaalbaar wonen in Deurne. Deze werksessie, georganiseerd naar aanleiding van de opiniërende behandeling van de woon-welzijn-zorgvisie en de motie over startersleningen, bracht raads- en commissieleden samen om te discussiëren over de instrumenten die we kunnen inzetten om betaalbaar wonen in Deurne te bevorderen.

De avond startte met een presentatie van een aantal collegas van de gemeente Deurne. Zij lichtten verschillende instrumenten toe die gemeenten kunnen inzetten om betaalbare woningen te realiseren. Denk hierbij aan financieringsinstrumenten zoals de starterslening die de leencapaciteit vergroten, koopinstrumenten zoals KoopGarant en KoopStart die werken met een uitgestelde betaling of korting op de marktwaarde, en erfpachtconstructies waarbij de gemeente eigenaar van de grond blijft. Ook werden de voor- en nadelen van de instrumenten besproken. Zo kan het inzetten van bepaalde instrumenten leiden tot hogere huizenprijzen op de lange termijn.

Na de presentatie was er ruimte voor discussie. We hebben gesproken over welke instrumenten het meest geschikt zijn voor Deurne en welke instrumenten wellicht nader onderzocht of in een pilotproject getest kunnen worden. Verschillende perspectieven en ideeën werden gedeeld, wat leidde tot een constructieve dialoog over dit complexe vraagstuk.

PGP Deurne vindt betaalbaar wonen van groot belang. De huidige woningmarkt maakt het voor veel mensen, vooral starters en mensen met een middeninkomen, moeilijk om een geschikte woning te vinden. We zien dat de huizenprijzen in Deurne de afgelopen jaren gestegen zijn en er is een grote behoefte aan betaalbare koopwoningen. Daarom maken wij ons sterk voor:

  1. Meer betaalbare koopwoningen: We moeten ervoor zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar komen in het betaalbare segment, met name in de prijsklasse tussen €190.000 en €310.000.
  2. Inzetten op duurzame en levensloopbestendige woningen: Nieuwbouwprojecten moeten gericht zijn op de behoeften van de toekomst. Denk aan energiezuinige woningen en woningen die geschikt zijn voor verschillende levensfases.
  3. Voldoende sociale huurwoningen: Naast betaalbare koopwoningen is het belangrijk dat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen.

De werksessie was een waardevolle stap in de goede richting. De resultaten van de avond zullen worden meegenomen in de woon-welzijn-zorgvisie en het uitvoeringsprogramma. PGP Deurne blijft zich inzetten voor een Deurne waar iedereen een betaalbare en geschikte woning kan vinden.

Wordt vervolgd!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven