Betoog Jerom Coppus (fractievoorzitter PGP Deurne) omtrent de jaarrekening

Gemeenteraadsvergadering 4 juli 2023

Jaarrekening 2022 – PGP Deurne

Voorzitter,

Wie een jaar geleden een mooie fles wijn zou hebben ingezet op een overschot van maar liefst 7,5 miljoen euro over 2022, zou vermoedelijk indringend zijn aangekeken of alles wel helemaalin orde was. Want de inflatie ging het afgelopen jaar gierend door het dak en zette veel financiële planningen op zijn kop. Veel van onze inwoners, verenigingen en bedrijven kunnen erover meepraten. Het financiële resultaat staat dan ook in schril contrast met de zorgen en zelfs slapeloze nachten die velen hebben gehad – en nog altijd hebben – om het einde van de week, de maand, het jaar financieel te halen. Dat onze gemeente wél een royaal overschot kent is uiteraard geen verwijt, maar vloeit voort uitverantwoord omgaan met gemeenschapsgeld en de nodige meevallers uit de rijksbijdragen. De afwijkingen naar boven en onderen ten opzichte van de begroting zijn duidelijk en voor ons afdoende toegelicht, waarvoor dank aan de betrokkenen.

Als gevolg van dit overschot groeit onze algemene reserve sneller dan mijn drie jonge kinderen. Naar bijna 30 miljoen euro eind dit jaar. En volgens de prognoses zelfs naar maar liefst een kleine 43 miljoen euro eind 2026. We kunnen dus tegen een stootje. Maar ook dit jaar herhaalt onze fractie: behoedzaam omgaan met de gemeentefinanciën is een deugd, maar steeds verder groeiende buffers aanhouden is geen doel op zichzelf. Wat betreft PGP Deurne gaat het erom hoe we als gemeente deze middelen kunnen laten werken voor een betere balans tussen mens, natuur en werk om onze gemeente op die manier toekomstbestendig te maken. Wij hebben onlangs tijdens de informatieavond over de jaarrekening begrepen dat wethouder Oomen na de zomervakantie de mogelijkheden om met deze reservepositie om te gaan met de raad bespreekt. Noteert u alvast: wij zijn er van PGP Deurne graag bij om mee te denken.

Voorzitter, wij zijn verheugd om te lezen dat de voor openbaar groen bestemde maar niet uitgegeven gelden worden overgeheveld naar 2023. Voorzitter, u kent onze fractie: het belang van bomen en ander openbaar groen kunnen wij niet voldoende benadrukken. En daar nemen wij deze gelegenheid dan ook weer te baat voor. Aanplant van nieuwe bomen, bosschages en landschapselementen hebben goed renderende maatschappelijke effecten: het levert meer op dan het kost. Op het gebied van de biodiversiteit, klimaatadaptatie, tegengaan van hittestress en ga zo maar. Dat hebben we voor vitale dorpen en wijken, een vitaal buitengebied, een gezond Deurne en vooral ook een duurzaam Deurne ook nodig. Met schone lucht, zuiver water en een vitale bodem. We hopen op vele goede voorstellen in die richting na het zomerreces.

Voorzitter, tot slot: de ambities uit ons raadsprogramma zijn onverminderd groot. Het aanbod aan goede medewerkers houdt daar helaas nog altijd geen gelijke tred mee. Op deze plek hulde voor de inspanningen die worden gepleegd om goede mensen binnen te halen en aan onze gemeente te binden. Wij hopen daar later vanavond op bestuurlijk vlak ook een bijdrage aan te mogen leveren in de persoon van Riny van Rinsum.

Tot zover in de eerste termijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven